Historie

Historie

Maatwerk is in 2011 begonnen met twee mediënten in een kamer van het oude Weeshuis op de Noordvliet in Maassluis. Deze mediënten hadden (en hebben) de behoefte aan een gestructureerde besteding van de dag. Daarvoor is werk of dagbesteding van groot belang en niet alleen voor het dagritme maar vooral ook voor een gevoel van eigenwaarde. Het hebben van “passende arbeid” is voor ieder mens – met of zonder handicap – een van de belangrijke voorwaarden voor een gevuld en gelukkig leven

Maatwerk is als Pilot begonnen onder de naam Dagdromen, Is inmiddels drie keer verhuisd. Na het pand aan de Noordvliet, konden we het verlaten schoolgebouw (voorheen Albeda) betrekken als anti-kraak huurder. Na een klein jaar kregen we de kans om in de Kardinaal Alfrinkschool een aantal leegstaande lokalen te betrekken. 

Maatwerk groeide en werd een steeds professionelere organisatie. In 2014 kwam de vraag om een niet schoolgaande jongere (14 jaar) met autisme te mogen plaatsen. Dit was de start van een nieuw onderdeel bij Maatwerk Autisme. Uiteindelijk kwamen steeds meer ‘thuiszitters’  die ook weer steun in elkaar vonden. De naam Dagdromen werd steeds meer een naam die de lading niet dekte. Er werd alles behalve ‘gedagdroomd’, er werd hard gewerkt aan het opnieuw opbouwen van zelfvertrouwen en het overwinnen van angsten. Daarom is 1 januari 2016 de naam veranderd in Maatwerk Autisme.  De samenwerking met het de onderwijssamenwerkingsverbanden verliep steeds beter. Zorg en onderwijs is voor deze jongeren de redding om zich toch nog verder te kunnen ontwikkelen. 

Maatwerk Autisme  werd bekend in de omgeving. Van Hoek van Holland tot Rotterdam en van Brielle tot aan Pijnacker werd duidelijk dat in Maassluis een organisatie zat die aan de noden van een specifieke doelgroep kon voldoen. Dit was in de hele regio niet te vinden. Het aantal mediënten bleef groeien, een nieuwe grotere locatie moest uitkomst gaan bieden. Intussen wisten ook hoogbegaafde drop-outs en bijna drop-outs ons te vinden. Om deze groep jongeren ook een naam te kunnen geven werd in april 2019 Maatwerk Autisme kortweg Maatwerk. Een voorziening waar voor deze specifieke groepen een passende omgeving wordt gecreëerd, waarbinnen de deelnemers optimaal kunnen functioneren en waar voldoende ruimte en gelegenheid is om hun talenten verder te ontwikkelen en ervaringen op te doen op allerlei gebied.

Vanwege de uitbreiding van onze doelgroep en de groeiende zorgvragen zijn we verhuist per april 2019 verhuist naar de Weverskade 110 in Maassluis.