Odette Blom

Odette Blom

Na 20 jaar in het onderwijs te hebben gewerkt in diverse functies bleef het toch aan mij knagen dat er veel kinderen met een autisme spectrum stoornis (ASS) in de klassen zaten en ik daar niet voldoende op kon anticiperen. ASS liet mij niet los, ik wilde er meer over weten. De Master- Sen autismespecialist heeft mij de theorie verschaft. De praktijk leert echter dat er niet één persoon met autisme hetzelfde is. Altijd is er maatwerk nodig om ook deze kinderen en volwassenen mee te laten komen in de samenleving. Daar maak ik mij hard voor. In 2010 maakte ik de overstap naar de zorg. Samen met ouders en een team van begeleiders heb ik als coördinator werkzaam bij Woondroomzorg, vorm mogen geven aan een wooninitiatief voor volwassenen met ASS die zelfstandig (beschermd) wonen. 
Deze bewoners hadden overdag geen zinvolle werkzaamheden. Het is natuurlijk heel frustrerend als je wel intelligent bent en dit niet in kunt zetten in de maatschappij. Onder de vlag van Woondroomzorg mocht ik een Pilot starten: ‘Dagdromen, dagbesteding voor mensen met autisme en normale tot hoge intelligentie’. Later werd het stichting Maatwerk Autisme. Omdat we zo veel meer doen dan dagbesteding bieden.

In eerste instantie waren er alleen volwassenen. In 2014 kwam er een eerste jongere bij. Een kind van 14 jaar met ASS dat uitviel in het onderwijs. Zo is ook ontstaan dat er jongeren zonder school bij ons komen. Deze jongeren weer in ontwikkeling brengen en perspectief bieden geeft veel voldoening. 

In 2018 is de stichting zelfstandig verder gegaan en ben ik werkzaam als directeur/bestuurder. Het blijft dagelijks een uitdaging om deze doelgroep de juiste begeleiding te kunnen bieden. Gelukkig heeft Maatwerk een geweldig professioneel team van medewerkers en vrijwilligers waardoor dit heel goed gaat.